Sushi i Japan

Sushi i Japan

Om bloggen

Sushi i Japan är en blogg om mina tankar och funderingar kring den japanska matkulturen och dess anhängare världen över. Här kommer ni att under mina tio dagar i Tokyo kunna läsa om mat, kärlek, gatumode och livslust i världens mest kaotiska stad. Äventyret påbörjas den 20 april tvåtusensju.

Tänk på att alla åsikter på denna sida är mina och ingen annans. Har ni funderingar eller frågor går det bra att maila mig!

Alla bilder på bloggen är tagna med min mobilkamera Nokia N80 med futtiga 3.2 milj pixlar.

På väg hem...

TankarPosted by David Sunday, May 06 2007 16:58:08

Det är tyst i kabinen. Slutet är nära. Jag är på väg tillbaka till Sverige. Utanför svävar molnen förbi. På min flygradio spelas det japansk pop. Min granne ska besöka Djurgården. Hon har längtat till Sverige i flera år. Jag berättar att det är ett vackert land. Men sushin smakar inte som den gör i Tokyo. Finns det sushi i Sverige frågar hon?

Nej det finns det inte. Inte egentligen...

Min resa till Tokyo har gett mig mycket inspiration och förståelse för hur japansk mat och sushi ska tillagas. Att det är råvarorna som gör det. Ju fräschare desto bättre. I japan är det lättare att skilja på kockar på detta vis. De som använder bra råvaror och de som använder mindre bra. Här är restaurangbesökare så pass medvetna om hur bra sushi ska smaka. De sushiställen som inte håller måttet går i konkurs.

I Sverige använder många samma råvaror och har samma leverantörer. Här kan man inte alltid välja absolut högsta kvalitet. Det finns inte. Här är det skickligheten som skiljer dem åt. Bland 300 sushirestauranger i Sverige är det inte många av dessa faktiskt håller måttet. Här måste vi som arbetar med japansk mat och vi som älskar att äta japansk mat samarbeta för att lyfta fram duktiga kockar, bra råvaror och bättre medvetenhet kring maten. Därför är det väldigt viktigt med evenemang som Sushi SM och Nordic Sushi - det skandinaviska mästerskapet i sushi, som kommer att hållas 2008. Det är nämligen på dessa evenemang som vi når ut och inspirerar nya sushiätare och utbildar den nya generationens sushikockar till att förstå och respektera den japanska matkulturen.

...

Tack alla vänner!
Alla nya som gamla, som har följt min väg under denna resa. Speciellt tack till Svenska Institutet och Japanstiftelsen för att ha möjliggjort denna resa. Slutligen vill jag tacka alla på hotell Mitsui Garden Ginza som fick stå ut med alla mina konstiga önskemål.

Ses på Det Goda Köket den 10 november för Sushi SM 07!

Blog Image

  • Comments(0)//japan.sushism.com/#post24

Sokhee

TankarPosted by David Friday, April 27 2007 16:51:48

I tunnelbanan vi möttes. Två världar. Så nära. Så långt ifrån.

Jag gillade din kjol. Dina skor. Din lekfullhet.

I dina ögon jag kisade. Du undvek min blick. Jag såg dina smilgropar. Ditt namn var Sokhee. Kirei sa jag. Du log. Vid nästa station var du borta.


Blog Image

  • Comments(0)//japan.sushism.com/#post16

[kaprinja]

TankarPosted by David Thursday, April 26 2007 16:04:03

Ögonblick av lycka är ögonblick som detta. Små ögonblick. Betydelselösa. Med blicken fäst mot periferin. Bortom berg och hav. Drömmande. Romantiserande. Med odödliga minnen. Skapar vi kärlek. På vart sitt sätt. Tillsammans. För evigt.

Blog Image.

Bildbyline: Utsikten från mitt fönster. Sades röst i bakgrunden. Solnedgång. Ginza. Japan.

  • Comments(0)//japan.sushism.com/#post13

Blodtyp B+

TankarPosted by David Thursday, April 26 2007 13:20:36

Nu har jag sprungit och köpt kondomer på Condomania med min blodtyp B+. Lycka!

Om ni har missat så säljer de kondomer i Japan efter vilken blodtyp man har för att de har fått för sig att de är olika passform eller att det bådar extra lycka när man använder rätt kondom. Som om att ha sex inte är lycka nog?! Hur som helst. Så här ser de ut. Ett märke kände jag igen. Durex. Den här var tydligen extra bra om tjejen också hade blodtyp B+. Jag kan se en massa roliga scenarier framför mig när folk ska få till det där hemma. Köper man den röda sorten till höger får man ett häfte på köpet. Där kan man lära sig lite olika ställningar. Bra för amatören!

Kondomer är billigt här. Den dyraste var Durexpaketet som kostade 25 kr för sex stycken. Vad kostar dessa i Sverige?

Jag har inte testat dessa ännu. Men lovar att berätta hur det går när jag väl har gjort det. Välkomna tillbaka till bloggen år 2010 för resultat.

Bildbyline vänster topp till höger:

1. Kondomer efter blodtyp. Billigt. Säkert. Används gärna till vattenkrig.

2. Condomania i Harajuki, modedistriktet för ungdomar (och turister).

  • Comments(3)//japan.sushism.com/#post11

Automat 9903

TankarPosted by David Thursday, April 26 2007 12:58:20

Nu är vinnaren äntligen korad! Jag har efter många minuters testande kommit fram till en värdig vinnare. I finalen deltog 11 dryckrepresentanter från automat 9903. För att ge alla en chans fick även de varma dryckerna vara med. Testet har gått till enligt följande kritierier:

1. Drycken får inte ha besökt Sverige de senaste tre åren.

2. Drycken får inte innehålla alkohol (då blir man diskvalificerad direkt).

3. Alla burkkategorier måste vara representerade i final.

Följande drycker tog sig alltså till final:

a) Piknik Strawberry Latte (250 ml) som är tillverkad av Osaka Group.

b) Georgia Coffee MAX (100ml) som är tillverkad av Coca Cola Company.

c) Oläsligt och oläsligt (280ml) som är tillverkad av Kirin.

d) Saori Ryoko-cha (330ml) som är tillverkad av Saori Group.

Blog Image

Bedömning:

a) Det är latte. Och det smakar jordgubb. Kallt. Balanserat sötma. Känns lite strävt på tungan. Passar vanliga latte oskulder som vill dölja smaken i något fruktigt. Betyg: 3 av fem möjliga.

b) Det är cappuchino. Och det smakar cappuchino. Kallt. Väldigt bra smak. Kan inte skilja på denna och en god kopp man får i Sverige. Den dricks upp snabbt! Betyg: 4 av fem möjliga.

c) Det är chai-te. Och det smakar som vatten + socker + mjölk och lite Lipton Earl Grey. Känns rinnigt. Inte gott. Bra för personer utan smaklökar. Betyg: 2 av fem möjliga.

d) Det är grönt ört-te. Det smakar som ört-te. Varmt. Väldigt varmt. Godare än "sushi-te" i Sverige. Praktiskt när det är kallt ute. Och nyttigt. Betyg: 3 av fem möjliga.

Då var det avgjort! Grattis Georgia! Första priset är att du dels blir uppdrucken men dels också att du blir uppdrucken igen. Och igen.

Jag tackar mitt hotell Mitsui Garden Ginza för sponsringen. Vill du göra testet själv måste du åka hit till Tokyo. Biljetter kan du köpa på japanspecialisten. Lycka till!

  • Comments(1)//japan.sushism.com/#post10

Next stop Machu Pichu

TankarPosted by David Wednesday, April 25 2007 16:04:58

Blog Image

Ett väldigt vanligt förekommande bild är trötta affärsmän och kvinnor som sover när det är dags att ta sig hem från jobbet. Många arbetar sent och måste dessutom sitta på tåget ganska länge. De som inte övernattar i kapselhotell tar tuppluren sittandes. Man ska ju passa på när det gäller. Men vad som förbryllar mig är hur de egentligen vet när de ska stiga av när de väl somnar. Så här kommer min japanske väns Emis förklaring:

David: Du, har ni ett inbyggt chips under huden någonstans som är kopplade via satellit med tåget så att ni vet när ni ska stiga av?

Emi: Ööhm? Nej....?

D: Aha! Så ni sover inte utan allt är bara på låtsas för att visa turister som jag att ni är arbetssamma och duktiga?

E: Vad får du allt ifrån?

D: Men! Hur vet de när de ska stiga av då?

E: De vet inte. Oftast så somnar de rakt genom och vaknar inte till förräns det är för sent. Då har de oftast missat flera stationer.

D: Jasså? Så det är därför man alltid ser kostymklädda människor så sent som midnatt på tågen. De har somnat och vaknat men sen somnat om?

E: Kan vi lämna ämnet nu?

D: Ok. En fråga till! Hur är det med folk som bär mask. Vad är det bra för egentligen. Jag vet ju att Tokyo är förorenat men det kan väl inte vara så farligt?

E: Maskar för vadå? Aha... munskydd. Näe dummer. Det är ju för att man inte ska sprida sjukdomar när man är förkyld eller så. Till respekt för andra.

D: Hur skulle jag veta att ni har bacillskräck? Men det förklarar ju en massa.

Jag blev upplyst som sagt. Gång på gång. Det var min mest upplysta 30 minuter någonsin.

  • Comments(0)//japan.sushism.com/#post9

Udda program på tv

TankarPosted by David Tuesday, April 24 2007 17:49:25

Här presenteras mina topp tre udda program på japansk tv just nu. Jag slår säkert vad att det är väldigt underhållande. Om man kan språket. Alla tre programmen har dock en sak gemensamt. De leds av unga, snygga och smala japanskor. Det verkar som att sexsymboler på tv säljer oavsett var i världen man befinner sig. Även här.

Bildbyline från topp höger till vänster:

1. En tjej verkar åka på isen. Ju hårdare hon slår mot andra sidan desto gladare blir killen där nere. När hon slog i riktigt hårt så studsade han upp och klappade. Sen står det en massa japanska tecken brevid. Inget av det står med i min ordlista.

2. Panelen verkar ha samlats. Det är viktiga personer som möts i en cirkel för att debattera öl. Det verkar vara ett matprogram men jag ser ingen mat. Varje gång programledaren till vänster ska dricka så zoomar kameran in hennes mun. Hon tar en klunk, slickar sina läppar och ler efter varje ölsort. Svårt att veta vilken av dem hon gillade bäst. Ja, hon är snygg på tv iaf.

3. Lögndetektortestet när det är som bäst. På dates. Nu gissar jag vilt här så vi ska mina ord med nypa salt. Men när hon ställer en fråga och han svarar fel, eller ljuger, så är det värsta kalaset med mätaren till höger. Och när han talar sanning så sjunker den. Den vita pannremsan måste vara svettkänslig eller nåt liknande. När det slår rött så får han riktigt ont. Och det fick han efter den här bildsekvensen. Var köper man sådana?

Fan, jag stör mig som tusan på att jag inte kan japanska plötsligt...

  • Comments(2)//japan.sushism.com/#post7

Kl 05.23

TankarPosted by David Monday, April 23 2007 22:37:53

Ohayo gozaimasu!

När klockan slagit 05.23 vaknar staden till liv. Några minuter tidigare hade Tokyo precis gett upp för dagen. Men med tio miljoner aktiva människor arbetar tokyoties alltid i skift. Som om man springer maraton och stannar hastigt till för en nypa frisk luft innan man måste springa igen. Utan mål eller riktning. Men man måste fortsätta springa. Det är det enda sättet att gå vidare. Att komma undan. Att förnyas. Att utvecklas.

Bildbyline:

1. Morgonen från mitt fönster. Lugnet innan stormen.Blog Image

  • Comments(3)//japan.sushism.com/#post5