Sushi i Japan

Sushi i Japan

Om bloggen

Sushi i Japan är en blogg om mina tankar och funderingar kring den japanska matkulturen och dess anhängare världen över. Här kommer ni att under mina tio dagar i Tokyo kunna läsa om mat, kärlek, gatumode och livslust i världens mest kaotiska stad. Äventyret påbörjas den 20 april tvåtusensju.

Tänk på att alla åsikter på denna sida är mina och ingen annans. Har ni funderingar eller frågor går det bra att maila mig!

Alla bilder på bloggen är tagna med min mobilkamera Nokia N80 med futtiga 3.2 milj pixlar.

Sushi i låda

Sushi i TokyoPosted by David Thursday, April 26 2007 15:21:51

En viktig anledning till min resa är att få inspiration inför Sushi SM 07 och skriva det jag har lärt mig i en matreseguide till alla som besöker Tokyo. Rent konkret betyder det att jag äter en massa sushi och sashimi varje dag och lär mig vad som är bra, bättre och extraordinär sushi. Det är ett hårt jobb, men tyvärr måste det göras ;-)

Det är nämligen mycket som spelar roll om kvaliten ska vara bra. Färskhet i råvaror och Itames (kockens) skicklighet är två väldigt viktiga punkter som man ska kika på. Och ju duktigare man blir på att skilja på kockars färdigheter och de råvaror som de använder desto enklare är det att veta vem som egentligen är bra och vem som bluffar.

Det är just det som är det största problemet i Sverige där många av oss inte ens vet hur det ska smaka eller hur man ska äta sushi. Dessutom är det få sushibarer som använder riktigt bra råvaror. Ännu färre kockar vet idag hur man ska hantera de råvaror som de köper in. Vi sushiälskare måste alltså bli informerade om vad vi ska tänka på när vi äter sushi och många sushikockar måste bli mycket skickligare på att laga sushi. Och inte bara fokusera på vinstmarginaler och omsättning. Men det kommer bli en förändring i detta. Sushi SM 07 och Nordic Sushi 08 har ju just skapats för detta ändamål. Att informera och inspirera matsugna svenskar om den japanska matkulturen.

Hur som helst.

Ikväll köpte jag "lådsushi" i matbutiken vid mitt hotell. Ett nytt ord för oss svenskar. Det sushi som finns på Ica, konsum eller liknande hemma i Sverige är ju som bekant skitsushi. Den ska man akta sig för. Inte för att du blir förgiftat av det utan för att det smakar urk och råvarona är inte de bästa. Men till skillnad från den svenska är den japanska helt underbar. Många av de fisksorter som de har här finns inte ens i Sverige. Dessutom gjorde just denna matbutik i Tokyo sina lådsushi i butiken. Och tror mig när jag säger att den smakade bättre än 95% av alla sushibarer hemma (jag har personligen besökt 153 olika sushibarer i Sverige). Hemligheten här ligger dock inte i kockens skicklighet utan i färskheten. Och så klart vad det är för ris och hur man har tillagat det.

Så här ser vi ett exempel på hur lådsushi kan se ut i Japan. Det som ligger bredvid är Hashi (ätpinnar). Och med maten dricker man så klart Asahi eller Sake. Ska nämna att denna låda kostade 55 kr att köpa med sig. Kärlek.

Om någon dag kommer en större guide till hur man äter sushi med lite tips och råd. Kanpai & matane!

Blog Image

  • Comments(3)//japan.sushism.com/#post12