Sushi i Japan

Sushi i Japan

Om bloggen

Sushi i Japan är en blogg om mina tankar och funderingar kring den japanska matkulturen och dess anhängare världen över. Här kommer ni att under mina tio dagar i Tokyo kunna läsa om mat, kärlek, gatumode och livslust i världens mest kaotiska stad. Äventyret påbörjas den 20 april tvåtusensju.

Tänk på att alla åsikter på denna sida är mina och ingen annans. Har ni funderingar eller frågor går det bra att maila mig!

Alla bilder på bloggen är tagna med min mobilkamera Nokia N80 med futtiga 3.2 milj pixlar.

Favorit i Tokyo

Sushi i TokyoPosted by David Sunday, April 29 2007 18:15:47

Under mina dagar här i storstadsmyllret har jag hunnit att besöka 16 sushibarer. Jag har besökt de riktigt billiga, de man har råd med, de dyra och även de mest exklusiva som jag kunde ha tillgång till. Min betygsättning är självklart subjektivt men jag tittar på kockens arbete, kvalitet på råvaror, smak och kreativitet.

Billiga sushiställen är de som du kan bli proppmätt på cirka 100 kr. Men normalt kan du räkna med att få lägga ut mellan 120-180 kr för bra sushi. De mer finare, dyrare ställena säljer per styck och en måltid med dryck kan lätt hamna på 600 kr. De mest exklusivaste sushibarerna kan du lätt göra av med 1000-4000 kr per person.

Det finns cirka 5000 sushibarer i Tokyo. Jag självfallet inte besökt alla sushibarer utan koncentrerat mig på de som jag har fått tips om från kockar, vänner och den sushiguide som finns här som betygsätter varje månad. Det finns även restauranger som är så exklusiva så att jag som utlänning inte har tillgång till dem.

Det finns också självklart olika typer av sushi och därför olika typer av sushibarer.

a) Kaiten-zushi: Här äter man sushi från ett avancerad rullande band där sushibitarna ligger omslutna tallrikar. Efter 30 minuter tas alla eventuella bitar bort från bandet och byts ut. Här betalar du per tallrik och priser skiljer beroende på fiskbit. Alla tallrikar har olika färg och man samlar på sig tallrikar som man sedan tar till kassörskan och betalar. Bra sushi som är billigt.

b) Sushi-Ya. Här kan du antingen sitta vid ett japanskt bord (på golvet) eller sitta direkt vid baren. Sitter du vid ett bord kan du beställa en hel meny men sitter du vid baren beställer du bitvis från kocken direkt. Det bästa är att fråga kocken vad han rekommenderar just den dagen.

Om man ska göra det enkelt för sig så kan man säga att många av de mest finaste sushibarerna i Tokyo finns i Tsukij (fiskmarknaden) och i Ginza och däromkring. De har dels en klient som kan betala för det men också ställer höga krav på hur det ska vara. Det är det som är skillnaden mot i Sverige. Vi betalar i Sverige många gånger dyrt för något vi inte vet om det är bra eller dåligt. Och vi ställer få krav på kockens råvaror och färdigheter. Det finns heller ingen officell utomstående guide som kan hjälpa dig i ditt val av restaurang. Detta måste vi som äter eller arbetar med japansk göra en bättre insats.

Här kommer mina topp fem i Tokyo för alla sushiälskare som är på besök.

1. Sushi Dai / (Tsukiji Fish Market), 4-5-1 Tsukiji, Chuo-ku (alltid kö)

2. Karaku / Nishi Goban gai Bldg 6F, 5-6-13 Ginza, Chuo-ku

3. Sukiabashi Jiro / 2-15 Ginza 4-chome, Chuo-ku

4. Maguro-bito (kaiten-zushi) / 5-9 Asakusa 1-chome, Taito-ku

5. Aoki / 7-4 Ginza 6-chome, Chuo-Ku

Det är alltså mycket lättare att känna skillnad mellan de billiga och de normala sushibarerna i Tokyo. Men ju dyrare och bättre restaurang desto svårare att känna smakskillnad på råvaror. Om man nu inte skulle råka vara en sushiexpert som förstår alla moment som faktiskt görs bakom disken och kan göra en bedömning för varje.

Min rekommendation är att om det smakar gott så är det bra. Är du i Tokyo kan du först kika förbi Sharaku i Ginza och äta några bitar nigiri innan du ger dig ut i djunglet. Prata med kocken Muso som kan lite engelska så kan han guida dig vidare. Sharaku serverar väldigt bra sushi och satte min standard när jag började testa runt.

Sharaku / 8-6-20 Namiki-dori, Ginza (nära Ginza Urban Hotel)

  • Comments(5)//japan.sushism.com/#post18