Sushi i Japan

Sushi i Japan

Om bloggen

Sushi i Japan är en blogg om mina tankar och funderingar kring den japanska matkulturen och dess anhängare världen över. Här kommer ni att under mina tio dagar i Tokyo kunna läsa om mat, kärlek, gatumode och livslust i världens mest kaotiska stad. Äventyret påbörjas den 20 april tvåtusensju.

Tänk på att alla åsikter på denna sida är mina och ingen annans. Har ni funderingar eller frågor går det bra att maila mig!

Alla bilder på bloggen är tagna med min mobilkamera Nokia N80 med futtiga 3.2 milj pixlar.

Tsukiji

Att besöka!Posted by David Saturday, May 05 2007 00:08:33

Tsukiji. En fiskälskares paradis! Asiens största auktion för alla havets läckerheter. Mitt i Tokyo. Här möts fiskare, grossister och restaurangägare för att göra upp om dagens fångst. Det är som Wall Street. Ljudnivån är öronbedövande. Tonfisk är guld. Folkmängden häpnadsväckande. Området gigantiskt. Här finns stans bästa sushibarer.

Jag tror att jag slog rekord den dagen. Efter fyra restaurangbesök på två timmar och 1500 kr fattigare var jag lycklig. Klockan visade exakt 09.30. Då hade Tsukiji redan varit uppe fyra timmar.

Men Tsukiji är så mycket mer än bara en morgonpigg fiskemarknad. Här kan du köpa samurajsmidda sashimiknivar och ändå ha råd att köpa porslin av högsta kvalitet. Glöm inte bara att stanna till och smaka på den fräschaste fisk du någonsin mumsat på. Den smälter i din mun. Det är dock inte billigt. Är man inte försiktig gör den granathål i din ekonomi. Men man får se det som en investering. För magen. Och själen. Det var nämligen här jag upptäckte Ikizukuri.

Ikizukuri är hardcore sashimi där sushikocken skapar konstverk från levande fisk. I det här fallet en havsaborre som fångades in från restaurangens gigantiska 1200 liter akvarie, och vars filéer skars ut i dekorativa mönster medan fiskstackaren fortfarande lever. Rätten serveras med huvud och svans. Inga inre organ finns med. För att visa att fisken fortfarande lever när rätten serveras nuddar kocken sin kniv dennes fenor. Hela fisken hoppar försiktigt till. Det tar lite emot när jag äter. Men det smakar himmelsk. Det var trots omständigheterna min bästa matupplevelse. Färskare än sådär går det inte att få sashimi. Och i efterhand ångrar jag inte en enda sekund.

Min mättnad tog mig bort från marknaden och förde mig mot Tsukiji Honganji Tempel. Ett indiskt tempel från 1935 då originalet brann ned på 1600-talet. Här finner jag ro. Dock inte länge. Ett bröllop pågår för fullt. Gästernas kameror blixtrar till. Jag slänger iväg några bilder och tänker på min egen bröllop. Vem ska bli den lycklige. Eller olycklige. Kärlek har ju alltid två sidor. Man vet aldrig vilken sida man lyckas fånga. Eller var det nappar. Precis som fiske. Men gott är det när man väl gör det. När det väl nappar. När det nu gör det.

Missa inte fiskmarknaden. Med eller utan Ikizukuri. Det är ett måste på din japanresa!


  • Comments(3)//japan.sushism.com/#post22