Sushi i Japan

Sushi i Japan

Om bloggen

Sushi i Japan är en blogg om mina tankar och funderingar kring den japanska matkulturen och dess anhängare världen över. Här kommer ni att under mina tio dagar i Tokyo kunna läsa om mat, kärlek, gatumode och livslust i världens mest kaotiska stad. Äventyret påbörjas den 20 april tvåtusensju.

Tänk på att alla åsikter på denna sida är mina och ingen annans. Har ni funderingar eller frågor går det bra att maila mig!

Alla bilder på bloggen är tagna med min mobilkamera Nokia N80 med futtiga 3.2 milj pixlar.

På väg hem...

TankarPosted by David Sunday, May 06 2007 16:58:08

Det är tyst i kabinen. Slutet är nära. Jag är på väg tillbaka till Sverige. Utanför svävar molnen förbi. På min flygradio spelas det japansk pop. Min granne ska besöka Djurgården. Hon har längtat till Sverige i flera år. Jag berättar att det är ett vackert land. Men sushin smakar inte som den gör i Tokyo. Finns det sushi i Sverige frågar hon?

Nej det finns det inte. Inte egentligen...

Min resa till Tokyo har gett mig mycket inspiration och förståelse för hur japansk mat och sushi ska tillagas. Att det är råvarorna som gör det. Ju fräschare desto bättre. I japan är det lättare att skilja på kockar på detta vis. De som använder bra råvaror och de som använder mindre bra. Här är restaurangbesökare så pass medvetna om hur bra sushi ska smaka. De sushiställen som inte håller måttet går i konkurs.

I Sverige använder många samma råvaror och har samma leverantörer. Här kan man inte alltid välja absolut högsta kvalitet. Det finns inte. Här är det skickligheten som skiljer dem åt. Bland 300 sushirestauranger i Sverige är det inte många av dessa faktiskt håller måttet. Här måste vi som arbetar med japansk mat och vi som älskar att äta japansk mat samarbeta för att lyfta fram duktiga kockar, bra råvaror och bättre medvetenhet kring maten. Därför är det väldigt viktigt med evenemang som Sushi SM och Nordic Sushi - det skandinaviska mästerskapet i sushi, som kommer att hållas 2008. Det är nämligen på dessa evenemang som vi når ut och inspirerar nya sushiätare och utbildar den nya generationens sushikockar till att förstå och respektera den japanska matkulturen.

...

Tack alla vänner!
Alla nya som gamla, som har följt min väg under denna resa. Speciellt tack till Svenska Institutet och Japanstiftelsen för att ha möjliggjort denna resa. Slutligen vill jag tacka alla på hotell Mitsui Garden Ginza som fick stå ut med alla mina konstiga önskemål.

Ses på Det Goda Köket den 10 november för Sushi SM 07!

Blog Image

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.